Ο θρύλος του Μαρμαρωμένου Βασιλιά!!!

Από τότε το τίμιο λείψανο του αγίου Βασιλέως ίωάννη του Βατάτζη του ελεήμονος, κατατέθηκε σε ναό της Μαγνησίας. Μάλιστα, όπως σημειώνει ο βιογράφος του, χριστιανοί που προσέφευγαν στον Άγιο ανταμείβονταν θαυμαστά. ςτο ιερό λείψανο ασθενείς θεραπεύονταν και διώκονταν δαίμονες… ο ιστορικός της εποχής αναφέρει ακόμα ότι επί βασιλείας του ανδρόνικου του Παλαιολόγου, κατά τις επιδρομές των τούρκων στη Μαγνησία, ο καστροφύλακας παρατήρησε πολλές φορές μία αναμμένη λαμπάδα να περιφέρεται στα τείχη. Έστειλε ανθρώπους του να ερευνήσουν το φαινόμενο, μα δεν τα κατάφεραν.

Τέλος, εστάλη ο κωφάλαλος αδελφός του καστροφύλακα. ς’ αυτόν έγινε η αποκάλυψη και επιστρέφοντας του δόθηκε και η θεραπεία. και έτσι διηγήθηκε ότι στο μέρος εκείνο που φαινόταν το φως της λαμπάδας, βρήκε έναν άνδρα μεγαλοπρεπή με βασιλικό παράστημα, ο οποίος μεγαλοφώνως προέτρεπε τους χριστιανούς να συνεχίσουν την άμυνα. τη μορφή αυτή την αναγνώρισε στο ιερό σκήνωμα του αγίου Βασιλέως ίωάννη Βατάτζη. από τότε αναγνωρίσθηκε ως Άγιος και η μνήμη του ορίσθηκε να τιμάται στις 4 Νοεμβρίου.

Το άφθαρτο λείψανό του μεταφέρθηκε στην κωνσταντινούπολη που είχε ήδη ελευθερωθεί από τους φράγκους, όπου και το τύλιξε ο θρύλος του Μαρμαρωμένου Βασιλιά. κατά την άλωση της Πόλης από τους τούρκους κρύφθηκε σε κάποια κατακόμβη. κι από τότε καρτερεί την απελευθέρωση της Βασιλεύουσας. ακόμη ο θρύλος λέγει ότι μαζί του ο Άγιος βασιλέας έχει τη σπάθη του μέσα στο θηκάρι της και ότι κάθε χρόνο η λεπίδα του σπαθιού ξεπροβάλλει μερικά χιλιοστά, μέχρι που να φθάσει η στιγμή να ξεπροβάλλει ολόκληρη η σπάθη.

Τότε θα έρθει και η ώρα που καρτερεί η ρωμιοσύνη, να πάρει δηλαδή την κωνσταντινούπολη. ςύγχρονος άγιος γέροντας ασκητής αναφέρει πως εδώ και λίγο καιρό ο ελεήμων Άγιος βασιλιάς έχει αναστηθεί και πως το ξίφος βγήκε εντελώς από το θηκάρι του. Περιφέρεται με τη μορφή παλιάτσου στην Πόλη και κατευθύνει τις στρατιές των αγίων ώστε να λάβουν θέση γύρω από τη Βασιλεύουσα. υποστηρίζει μάλιστα πως το ιερό λείψανο φυλασσόταν από οικογένεια κρυπτοχριστιανών που διατηρούσε το μυστικό από γενιά σε γενιά. αυτό ακριβώς το γεγονός που με τη μορφή διήγησης αναφέρει ο άγιος αυτός γέροντας ασκητής σηματοδοτεί σειρά γεγονότων που θα επαληθεύσουν τις προφητείες του αγίου κοσμά πολύ γρήγορα. αυτά κι άλλα πολλά λένε οι θρύλοι και οι διηγήσεις για το άφθαρτο λείψανο του αγίου Βασιλέα ίωάννη του 3ου του Βατάτζη, του ελεήμονος. Όλοι αυτοί οι θρύλοι και οι προφητείες ηχούν παράξενα στα αυτιά μας. Όπως και να είναι όμως, οφείλουμε να τις εκλάβουμε ως βάση αξιολόγησης της προσωπικής αξίας του αγίου ίωάννη του Βατάτζη, του ελεήμονος, του Μαρμαρωμένου Βασιλιά της ρωμιοσύνης.

Βάση που συντελεί ώστε να τον ακολουθούν αιώνες αιώνων αναδεικνύοντας δια της αφθαρσίας του τίμιου λειψάνου και την αιωνιότητα της μνήμης του κι επαληθεύοντας το λόγο της αγίας Γραφής ότι ο ελεήμων «εκ θανάτου ρύεται».