ΘΑΥΜΑ!25 εκκλησίες ΛΕΙΤΟΥΡΓΗΣΑΝ στην ΚΑΠΠΑΔΟΚΙΑ…

0
2484

Ορθοδοξία υπάρχει όσο υπάρχουν Ορθόδοξοι. Τα εδάφη όμως της Καππαδοκίας έχουν ιδιαίτερη σημασία για το δόγμα μας.
Είναι η γη στην οποία μεγαλούργησαν οι Πατέρες μας ο Μέγας Βασίλειος, ο Γρηγόριος ο Θεολόγος, ο Άγιος Ιωάννης ο Ρώσος.

Ακόμα και σήμερα, που η Ορθοδοξία στα μέρη της Καππαδοκίας είναι περιορισμένη, οι Καππαδόκες της Ελλάδας δεν ξεχνούν. Πάνω από 400,000 υπολογίζονται τα μέλη των καππαδοκικών ενώσεων στην Ελλάδα. Οι ενώσεις αυτές προσπαθούν και πετυχαίνουν να έρχονται σε επαφή με τις μικρές εστίες Ελληνισμού στα χωριά της Καππαδοκίας;
«Υπάρχουν, βέβαια, αλλά προσπαθούμε να πλησιάζουμε πολύ διακριτικά όσους έχουν απομείνει εκεί, κάποιες μεμονωμένες οικογένειες οι οποίες γνωρίζουν ότι είναι απόγονοι χριστιανών ορθοδόξων» δηλώνουν μέλη των ενώσεων.
Ένας Καππαδόκης μας διηγείται πως κατά τη διάρκεια επίσκεψής του στην Καππαδοκία έλαβε χώρα το εξής συγκινητικό γεγονός.

«Η γυναίκα αυτή διατηρούσε κρυφά ένα τετράδιο στο οποίο από τη μια πλευρά έγραφε τα ονόματα των παιδιών της στα τουρκικά και από την άλλη έγραφε τα ελληνικά ονόματα που τους είχε δώσει η μητέρα τους. Θυμάμαι ακόμη με συγκίνηση που επισκεφθήκαμε τη Μαλακοπή το 2005 με τον Πατριάρχη και λειτουργήσαμε στην Εκκλησία των Αγίων Θεοδώρων.

Με πλησίασε μια Τουρκάλα, κρατώντας ένα παιδί στην αγκαλιά της, και μας είπε συγκινημένη στα τουρκικά: «Η γιαγιά μου ήταν Ελληνίδα!».
Ένας άλλος Καππαδόκης μας δίνει ενδιαφέροντα στοιχεία:
«Το θετικό είναι ότι τα τελευταία επτά χρόνια καταφέραμε να λειτουργήσουμε σε αρκετές εκκλησίες οι οποίες παρέμεναν κλειστές από το 1924! Ανοίξαμε πάνω από 25 ναούς. Είναι πολύ συγκινητικό να πηγαίνεις σε μια εκκλησία και να λειτουργείς έστω και χωρίς να έχει γίνει συντήρηση.

Απλώς, προηγείται καθαρισμός και φροντίδα του χώρου, πείθοντας τους ντόπιους να συμβάλλουν σε κάποιες στοιχειώδεις βελτιώσεις. Οι εκκλησίες αυτές από μόνες τους συντηρήθηκαν ενάντια στη μοίρα της φθοράς, όπως λέει και ο Σεφέρης.

Η Εκκλησία των Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης στη Σινασό είναι η μοναδική εκκλησία για την οποία έχει άδεια το Ορθόδοξο Πατριαρχείο και τη λειτουργούμε όποτε εμείς θέλουμε. Μάλιστα, επιτρέπεται στους πιστούς που την επισκέπτονται να κάνουν και Ανάσταση εκεί!

Στη δε Καρβάλη τελέστηκε στην Εκκλησία του Αγίου Γρηγορίου ακόμη και περιφορά Επιταφίου! Όσο για την εκκλησία στο Μιστί, εκεί δεν δόθηκε άδεια, με την επίσημη δικαιολογία από τις Αρχές ότι δεν έχουν ολοκληρωθεί οι εργασίες ανακαίνισης από τον εργολάβο».
Εμείς δίνουμε συγχαρητήρια στους Καππαδόκες και καλούμε όλους τους Έλληνες, έστω και μία φορά στη ζωή τους να επισκεφτούν την Καππαδοκία…