ΕΙΔΗΣΗ ΣΟΚ!Εκοιμήθη η μεγαλύτερη ΜΟΡΦΗ του Αγίου Όρους…

0
4362

Κοιμήθηκε μία από τις μεγαλύτερες μορφές του Αγίου Όρους, ο Αρχιμανδρίτης Ιερεμίας, Καθηγούμενος της Ιεράς Μονής Αγίου Παντελεήμονα.
Πριν από δύο μήνες ο Αρχιμανδρίτης είχε συμπληρώσει 37 χρόνια Ηγουμενία και ήταν ο στυλοβάτης του ρωσικού μοναστηριού στην Αθωνική Πολιτεία. Το κοσμικό του όνομα ήταν Ιάκοφ Αλιόχιν.
Πρόσφατα είχε μιλήσει για τα γεγονόταν στην Ουκρανία και είχε πει μεταξύ άλλων:
«Να ζεις σύμφωνα με το Ευαγγέλιο, να προσεύχεσαι και να βοηθάς τους ανθρώπους,να μην τους ξεχωρίζεις σε”δικούς μας”και ”δικούς σας”.
Αυτή ήταν η απάντηση του 100χρονου ηγουμένου της ρωσικής(ουκρανικής)αγιορείτικης Μονής του Αγίου Παντελεήμονα,αρχιμανδρίτου Ιερεμία σε ερώτηση του αρχιεπισκόπου Ζαπορόζιε και Μελιτουπόλεως κ.Λουκά.
”Οι Ουκρανοί προσκυνητές ρωτούν πολλές φορές:Τι συμβαίνει;Πότε θα έχουμε ειρήνη;Η απάντηση είναι απλή:Η τυπική σχέση με την εκκλησία,οι κατηγορίες και οι συκοφαντίες ενάντια στην εκκλησία,οι αποσχιστικές τάσεις,η λατρεία των ανέσεων,των χρημάτων και των διασκεδάσεων είναι η αιτία της αναστάτωσης στην χώρα που επέτρεψε ο Θεός.
Συχνά οι άνθρωποι περιμένουν από εμάς προφητείες,η προφητεία μας όμως δίδεται προς μετάνοια και επιστροφή στο δρόμο του Θεού και όχι για να οργανώσουμε την προσωπική μας πνευματική ζωή ή για να μην ανησυχούμε.Οι άνθρωποι θέλουν να ωφεληθούν από τους λόγους των αγιορειτών πατέρων,για να συμβεί όμως αυτό πρέπει να έχουν νου καθαρό και να μπορούν να ερμηνεύσουν τα γεγονότα εν Πνεύματι Αγίω.Αυτό προϋποθέτει την ύπαρξη μίας πνευματικής απλότητας,αγάπης και προσευχής,τα οποία φέρνουν μία διάκριση και όχι να ”βυθίζεσαι”στην πληθώρα των ειδήσεων του Τύπου.
Για να ειρηνεύσουμε όσο πιο γρήγορα είναι ουσιώδες να ζούμε με ευλάβεια και με επιείκια προς τους άλλους και να ακολουθούμε τις εντολές του Χριστού.Πρέπει να προσεχουμε την πνευματική μας ζωή και να ακολουθούμε το θέλημα του Θεού.Αυτό όμως είναι αδύνατο χωρίς ειλικρινή μετάνοια,χωρίς συνεχή συμμετοχή στις ακολουθίες,χωρίς την μετάληψη του Σώματος και του Αίματος του Χριστού,χωρίς προσευχή,χωρίς αγάπη για την Εκκλησία,χωρίς σεβασμό για τον πλησίον μας.Δεν θα έπρεπε να χωρίζονται σε ”εμείς”και ”εσείς”,σε ”πατριώτες ”και ”σχισματικούς”, σε αυτούς που μιλούν ρωσικά και σε αυτούς που μιλούν ουκρανικά,επειδή είμαστε όλοι ενωμένοι με το Σώμα και το Αίμα του Χριστού.
Ανοίξτε το Ευαγγέλιο και θα δείτε τα πάντα υπό το φως του Λόγου του Θεού.Σας φαίνεται πως ο Θεός μας ξέχασε,Εκείνος όμως μας αγαπάει και θέλει την σωτηρία μας.Δεν μπορεί όμως να μας σώσει χωρίς την θέλησή μας και την ενεργή συμμετοχή μας.
Αμαρτάνοντας και μένοντας αδιόρθωτοι,εναντιωνόμαστε στην σωτηρία μας.Αυτός είναι ο λόγος που ο Θεός ”εφαρμόζει”θεραπείες πικρές και επώδυνες»είχε πει ο μακαριστός, πλέον, Αρχιμανδρίτης Ιερεμίας.